Resum
La inspecció post mortem que efectua el col·lectiu de veterinaris oficials
d’escorxador és una part important dels controls oficials relatius a la carn fresca
i, com a tal, és un dels elements que condiciona que es dictamini com a apta o
no per al consum humà i que s’hagin de notificar les malalties de declaració obligatòria.
Els escorxadors són entorns òptims per observar i registrar les particularitats de la
variada patologia animal que s’hi presenta. Aquesta informació, si és compartida,
pot esdevenir una eina molt útil i interessant per al col·lectiu de professionals.
L’autoria d’aquests manuals és de veterinaris oficials d’escorxador de la Generalitat
de Catalunya. El contingut s’ha volgut transmetre per mitjà de fitxes que
contenen informació científica, tècnica i legal per a cada una de les malalties i lesions
que s’hi descriuen. Alhora, les fitxes s’il·lustren amb imatges obtingudes als
diferents escorxadors de Catalunya.
El propòsit és que les fitxes puguin ser un suport pràctic per a la inspecció post
mortem i una ajuda per al dictamen. Per això, s’ha procurat establir un posicionament
vers el dictamen de les carns amb els motius desenvolupats de la manera
més concreta possible. Cal dir que en algun cas no ha estat possible obtenir imatges
que il·lustrin algunes de les lesions o malalties que s’hi defineixen.
Paraules clau
Escorxador; Oví; Cabrum; Carn; Control oficial
Citació recomanada
Domingo Rigol J, Badell Amat J, Buxeda Nadal M, Enjuanes Gràcia G, Panzano Pujades P, Riera Martí C. Espècies ovina i cabruna: manual per al dictamen de carns fresques. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2011. (Gestió del Coneixement).
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/10061Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: