Resum
La inspecció post mortem que efectua el col·lectiu de veterinaris oficials d’escorxador és una part important dels controls oficials relatius a la carn fresca i, com a tal, és un dels elements que condiciona que es dictamini com a apta o no per al consum humà i que s’hagin de notificar les malalties de declaració obligatòria.
Els escorxadors són entorns òptims per observar i registrar les particularitats de la variada patologia animal que s’hi presenta. Aquesta informació, si és compartida, pot esdevenir una eina molt útil i interessant per al col·lectiu de professionals.
En conseqüència, es va crear una comunitat de pràctica (CoP) per a l’espècie porcina.
L’autoria d’aquest manual és de veterinaris oficials d’escorxador de la Generalitat de Catalunya. El contingut s’ha volgut transmetre per mitjà de fitxes que contenen informació científica, tècnica i legal per a cada una de les malalties i lesions que s’hi descriuen. Alhora, les fitxes s’il·lustren amb imatges obtingudes als diferents escorxadors de Catalunya. Així, doncs, sabem que els manuals es presenten encara incomplets i, per això, es preveu poder completar-los en futures edicions.
Paraules clau
Escorxador; Porcí; Carn; Control oficial
Citació recomanada
Quiñoa Salanova M, Ortín Martínez I, Aldrufeu Orriols L, Agunin Estrada P, Bek-Fa LY, Madruga Criado A, et al. Espècie porcina: manual lesional de suport per al dictamen de carns fresques. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2018. (Gestió del Coneixement; 2017-2018).
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/10071Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: