Resum
L’objectiu d’aquesta Comunitat de Pràctica (CoP ) és recollir uns criteris i elaborar un document de requisits sanitaris que cal seguir en la gestió del risc de l’elaboració dels formatges fets amb llet crua amb un període de maduració inferior a 60 dies.
Els operadors econòmics han de garantir la seguretat dels seus productes i han d’aplicar programes d’autocontrol en matèria de seguretat alimentària, basats en l’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC), per garantir la innocuïtat dels seus productes. Les autoritats sanitàries són responsables de vetllar, mitjançant la vigilància i el control oficials, perquè aquests productes respectin les normes de seguretat alimentària.
En el cas dels formatges elaborats amb llet crua, se’ns plantegen diversos problemes respecte a la seguretat alimentària, i comprovem que, cada cop més, els petits productors elaboren formatges amb llet crua amb períodes de maduració inferiors als 60 dies, que després són venuts en fires, mercats locals o altres establiments alimentaris i fins i tot exportats. El marc normatiu (Reglament (CE) 853/2004)1 recull l’elaboració d’aquests tipus de formatges sempre que es reuneixin uns requisits sanitaris específics, cosa que fins que no va entrar en vigor havia estat prohibida per la normativa espanyola (Reial decret 1679/1994).
Atesa la complexitat i el risc que aquests productes poden suposar, tant els inspectors de l’ASPCAT com els inspectors de l’àmbit local es preocupen pels criteris tecnològics i d’autocontrols microbiològics que s’han de complir en aquests establiments per garantir la seguretat alimentària.
Paraules clau
Control oficial; Formatges; Llet crua; APPCC
Citació recomanada
Martínez Martínez M, Antúnez Méndez L, Pal Planavila M, Vives Rubio L, Campo Feijoo JJ, Cabré Bargalló JM, et al. Requisits higienicosanitaris en l’elaboració de formatges a partir de llet crua. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2017. (Gestió del Coneixement; 2016-2017).
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/10491Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: