Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.date.accessioned2017-03-20T14:11:44Z
dc.date.available2017-03-20T14:11:44Z
dc.date.issued2016-11-29
dc.identifier.citationHepatitis E: situació actual. Informe aprovat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària en la reunió d ’ 1 de juny de 2016. Barcelona: Agència Catalana de Seguretat Alimentària; 2016.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/2724
dc.descriptionHepatitis; Transmissió alimentària; Transmissió aquàtica; Zoonosi
dc.description.abstractEl virus de l’hepatitis E (VHE) és un agent zoonòtic que causa hepatitis aguda que, en alguns casos, pot evolucionar fins a hepatitis crònica. El VHE és un virus nu del qual s’han descrit quatre genotips (G1-G4) que infecten l’ésser humà. Els genotips G3 i G4 infecten també animals, sobretot el porc. A més dels símptomes hepàtics clàssics, el VHE també és el responsable de trastorns extrahepàtics, com ara síndromes neurològiques, danys renals, pancreatitis i problemes hemàtics. Les xifres de mortalitat femenina en el tercer trimestre de l’embaràs són especialment preocupants, ja que poden arribar a ser d’entre el 15% i el 25%. Les principals vies de transmissió de l’hepatitis E són el consum d’aigua contaminada, el consum de carn crua o poc cuinada d’animals infectats, la transmissió parenteral per transfusió de sang o trasplantament d’òrgans i la transmissió vertical maternofilial. El VHE és molt prevalent en el porc, on un 100% dels animals de més de sis mesos n’estan infectats. També es troba en porcs senglars, cérvols i conills, entre altres hostes. En països desenvolupats, la transmissió de la infecció s’ha produït a través del consum de carn de porc, de senglar, de cérvol o de conill. La ingestió de carn de caça s’ha apuntat com un factor de risc per contreure la malaltia. S’ha detectat el VHE en productes elaborats amb carn de porc.
dc.language.isocat
dc.publisherAgència Catalana de Seguretat Alimentària
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.sourceScientia
dc.subjectVirus de l'hepatitis E - Transmissió
dc.subjectZoonosi
dc.subject.meshHepatitis E virus
dc.subject.meshZoonoses
dc.titleHepatitis E: situació actual. Informe aprovat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària en la reunió d ’ 1 de juny de 2016
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.subject.decsvirus de la hepatitis E
dc.subject.decszoonosis
dc.subject.decs/transmisión
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple