dc.contributor | Departament de Salut |
dc.date.accessioned | 2017-03-20T14:11:44Z |
dc.date.available | 2017-03-20T14:11:44Z |
dc.date.issued | 2016-11-29 |
dc.identifier.citation | Hepatitis E: situació actual. Informe aprovat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària en la reunió d ’ 1 de juny de 2016. Barcelona: Agència Catalana de Seguretat Alimentària; 2016. |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11351/2724 |
dc.description | Hepatitis; Transmissió alimentària; Transmissió aquàtica; Zoonosi |
dc.description.abstract | El virus de l’hepatitis E (VHE) és un agent zoonòtic que causa hepatitis aguda que, en alguns casos, pot evolucionar fins a hepatitis crònica. El VHE és un virus nu del qual s’han descrit quatre
genotips (G1-G4) que infecten l’ésser humà. Els genotips G3 i G4 infecten també animals, sobretot el porc. A més dels símptomes hepàtics clàssics, el VHE també és el responsable de trastorns extrahepàtics, com ara síndromes neurològiques, danys renals, pancreatitis i problemes hemàtics.
Les xifres de mortalitat femenina en el tercer trimestre de l’embaràs són especialment preocupants, ja que poden arribar a ser d’entre el 15% i el 25%.
Les principals vies de transmissió de l’hepatitis E són el consum d’aigua contaminada, el consum de carn crua o poc cuinada d’animals infectats, la transmissió parenteral per transfusió de sang o trasplantament d’òrgans i la transmissió vertical maternofilial.
El VHE és molt prevalent en el porc, on un 100% dels animals de més de sis mesos n’estan infectats. També es troba en porcs senglars, cérvols i conills, entre altres hostes.
En països desenvolupats, la transmissió de la infecció s’ha produït a través del consum de carn de porc, de senglar, de cérvol o de conill. La ingestió de carn de caça s’ha apuntat com un factor de risc per contreure la malaltia. S’ha detectat el VHE en productes elaborats amb carn de porc. |
dc.language.iso | cat |
dc.publisher | Agència Catalana de Seguretat Alimentària |
dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/ |
dc.source | Scientia |
dc.subject | Virus de l'hepatitis E - Transmissió |
dc.subject | Zoonosi |
dc.subject.mesh | Hepatitis E virus |
dc.subject.mesh | Zoonoses |
dc.title | Hepatitis E: situació actual. Informe aprovat pel Comitè Científic Assessor de Seguretat Alimentària en la reunió d ’ 1 de juny de 2016 |
dc.type | info:eu-repo/semantics/report |
dc.subject.decs | virus de la hepatitis E |
dc.subject.decs | zoonosis |
dc.subject.decs | /transmisión |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.audience | Professionals |
dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess |