Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorSolà-Morales, Oriol de
dc.contributor.authorGalimany, Jordi
dc.date.accessioned2017-05-23T09:53:28Z
dc.date.available2017-05-23T09:53:28Z
dc.date.issued2010-10
dc.identifier.citationSolà-Morales O, Galimany J. Lumbàlgia crònica: utilització apropiada de les proves de diagnòstic per la imatge. Barcelona: Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut; 2010.
dc.identifier.otherCT16/2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/2900
dc.descriptionLumbàlgia crònica; Diagnòstic; Diagnòstic per la imatge
dc.description.abstractObjectius: l’objectiu d’aquest document és consensuar els procediments diagnòstics a utilitzar en algunes situacions clíniques comunes en la lumbàlgia crònica, per tal de reduir la variabilitat de la pràctica clínica i adequar les tecnologies segons la seva capacitat diagnòstica i la patologia a estudiar i els riscos per a la salut. Metodologia: utilitzant una tècnica RAND modificada, s’ha consultat dos col·lectius de professionals (especialistes en diagnòstic per la imatge i clínics) sobre l’ús apropiat de 7 tecnologies en sis condicions clíniques diferenciades. Les puntuacions mitjanes dels grups han estat presentades en dues ocasions al grup per valorar si hi havia convergència cap a un punt. S’han valorat els resultats, si hi havia diferències significatives entre puntuacions i s’ha consensuat entre un grup d’experts el resultat de l’exercici de priorització. Resultats: en lumbàlgia no complicada i sense signes d’alerta no cal fer cap prova d’imatge. En la resta de situacions, la radiografia simple o, alternativament, la ressonància magnètica són les proves d’elecció; es deixa al judici clínic del radiòleg la necessitat de realitzar la prova amb un contrast. La radiculomielografia, la tomografia computada, i la gammagrafia tenen un paper molt més residual en la lumbàlgia. Conclusions: davant un pacient amb lumbàlgia, malgrat tenir a l’abast multitud de proves, són suficients la radiografia simple i la ressonància magnètica.
dc.language.isocat
dc.publisherAgència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.sourceScientia
dc.subjectLumbàlgia
dc.subjectDiagnòstic per la imatge
dc.subject.meshLow Back Pain
dc.subject.meshDiagnostic Imaging
dc.titleLumbàlgia crònica: utilització apropiada de les proves de diagnòstic per la imatge
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.identifier.dlB.41003-2010
dc.subject.decsdolor lumbar
dc.subject.decsdiagnóstico por imagen
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Solà-Morales O] Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Galimany J] Departament d'Infermeria de Salut Pública, Salut Mental i Maternoinfantil, Universitat de Barcelona, Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple