Vigilància epidemiològica de les gastroenteritis agudes per Campylobacter i Salmonella no tifòdica (Catalunya, 2005-2014)
Resum
Introducció:; Campylobacter i Salmonella no tifòdica són la causa principal de toxiinfeccions alimentàries (TIA) i gastroenteritis agudes (GEA) al món. L’objectiu d’aquest estudi és descriure l’epidemiologia de les GEA causades per Campylobacter i Salmonella no tifòdica a Catalunya entre el 2005 i el 2014, així com l’estudi de les resistències als antimicrobians en el període 2012-2014.
Mètodes: Estudi retrospectiu de les declaracions d’episodis aguts de Campylobacter i Salmonella no tifòdica declarats al sistema de notificació microbiològica de Catalunya (SNMC)
durant els períodes 2005-2008 i 2009-2014. S’han estudiat les variables següents: el sexe, l’edat, el centre assistencial declarant, la quadrisetmana i l’any de declaració, la mostra, la tècnica diagnòstica, les espècies i serotips, i les resistències als antimicrobians.
Resultats: Durant el període 2005-2014 s’han notificat 71.911 episodis de GEA. Campylobacter ha representat el 45,1% (32.421 casos) i Salmonella no tifòdica el 28,7% (20.630 casos).
Les taxes d’incidència en el 2005 han estat de 34,9 per 100.000 habitants per a Campylobacter i de 34,5 per 100.000 habitants per a Salmonella no tifòdica, i en el 2014, de 45 per 100.000 i 24,5 per 100.000 habitants, respectivament. Del 2009 al 2014 les notificacions de Campylobacter procedents de centres d’atenció primària (CAP) han suposat el 19,5% (3.851/19.795), xifra que indica un augment de l’1,7% respecte al 2009. Les notificacions de Salmonella no tifòdica procedents de CAP han suposat el 14,5% (1.740/11.974), xifra que indica una disminució del 15,1% respecte al 2009. En el període 2012-2014 s’ha estudiat la sensibilitat antibiòtica en 3.579 soques de C. jejuni (39,4%), 190 soques de C.coli (55,9%) i 2.379 soques de Salmonella no tifòdica (37,4%). Els nivells de resistència de C. jejuni i C. coli a ciprofloxacina (93,8% i 94%, respectivament) i tetraciclina (85,4% i 100%, respectivament) han estat elevats, i a eritromicina (2,8% i 10,5%, respectivament) han estat baixos. En el cas de Salmonella
no tifòdica, els nivells de resistència a ampicil·lina (69,5%) han estat elevats, i a ciprofloxacina (1,5%), baixos.
Conclusions:de l’any 2005 al 2014 la incidència de Campylobacter ha augmentat encara que s’ha mantingut estable des del 2009, mentre que la incidència de Salmonella no tifòdica ha anat disminuint al llarg del període. Els nivells de resistència de C. jejuni i C. coli a ciprofloxacina i tetraciclina han estat elevats, i a eritromicina, baixos; en canvi, els nivells de resistència de Salmonella no tifòdica a ampicil·lina han estat elevats, i a ciprofloxacina, baixos.
Paraules clau
Campylobacter; Salmonella no tifòdica; Toxiinfecció alimentària; Gastroenteritis aguda; Zoonosi; Resistència als antimicrobians
Citació recomanada
Jambrina-Albiach AM, Ciruela-Navas P, Hernández-Baeza S, Broner S, Jané-Checa M. Vigilància epidemiològica de les gastroenteritis agudes per Campylobacter i Salmonella no tifòdica (Catalunya, 2005-2014). Butll Epidemiol Catalunya. 2016 Nov;37(11):254-264.
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/2998Aquest element apareix a les col·leccions següents
- DS - Articles científics [353]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: