Show simple item record

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorCastell-Garralda, Victòria
dc.contributor.authorDomingo-Roig, Josep Ll.
dc.contributor.authorGosálbez-Rafel, Patrícia
dc.contributor.authorLlobet-Mallafré, Joan M.
dc.contributor.authorTimoner-Alonso, Isabel
dc.date.accessioned2018-01-29T13:39:22Z
dc.date.available2018-01-29T13:39:22Z
dc.date.issued2008-03
dc.identifier.citationCastell-Garralda V, Domingo JLL, Gosálbez-Rafel P, Llobet-Mallafré JM, Timoner-Alonso I. Contaminants químics en peix i marisc consumit a Catalunya: avaluació de la ingesta diària. Barcelona: Agència Catalana de Seguretat Alimentària; 2008.
dc.identifier.isbn8439376873
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/3258
dc.descriptionChemical pollutants; Fish; Seafood; Risk assessment
dc.description.abstractWith the aim of evaluating the possible risk to the health of the population derived from the presence of chemical contaminants in food, in the period 2000-2002 the Department of Health launched the first study of chemical contaminants in total diet in Catalonia with the Rovira i Virgili University and the University of Barcelona. The evaluation of the results of this study showed that fish and shellfish are the foods that contribute most significantly to the intake of contaminants through the diet. Given the great variety of fish species consumed in Catalonia, the Catalan Agency for Food Safety considered it important to more accurately characterize the intake of contaminants derived from the consumption of fish and shellfish. This document is part of a series of studies, already carried out and planned, that, promoted by the Department of Health, aim to improve knowledge about the health risks associated with the chemical contamination of food in Catalonia. The data provided undoubtedly serve to help make decisions, on the one hand to the public administrations that manage the risk and, on the other, to the citizens of our country in their consumption habits.
dc.language.isocat
dc.language.isocas
dc.publisherAgència Catalana de Seguretat Alimentària
dc.relation.ispartofEstudis de dieta total
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.sourceScientia
dc.subjectPeix - Contaminació - Catalunya - Anàlisi
dc.subjectMarisc - Contaminació - Catalunya - Anàlisi
dc.subjectAliments - Contaminació - Catalunya - Avaluació
dc.subject.meshFood Pollutants, Chemical
dc.subject.meshCatalonia
dc.subject.meshSeafood
dc.subject.meshFood Contamination
dc.titleContaminants químics en peix i marisc consumit a Catalunya: avaluació de la ingesta diària
dc.title.alternativeContaminantes químicos en pescado y marisco consumido en Cataluña: evaluación de la ingesta diaria
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.identifier.dlB. 6401-2008
dc.subject.decscontaminantes químicos de los alimentos
dc.subject.decsCataluña
dc.subject.decsalimentos del mar
dc.subject.decscontaminación alimentaria
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Castell-Garralda V] Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Domingo JLL] Centro de Tecnología Ambiental Alimentaria y Toxicológica (TecnATox), Facultat de Medicina y Ciències de la Salut, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain. [Gosálbez-Rafel P] Gestió Relacional i Ciutadania, Secretaria de Salut Pública, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Llobet-Mallafré JM] Grup de Recerca en Toxicologia i Centre de Recerca en Toxicologia (GRET-CERETOX), Departament de Farmacologia, Toxicologia i Química Terapèutica, Universitat de Barcelona, Barcelona, Spain [Timoner-Alonso I] Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record