Resum
L’augment de residus de plàstics en el medi ambient, sobretot en mars i oceans, i la
presència de formes microscòpiques dels productes plàstics (micropartícules i
nanopartícules) ha generat, a part d’una preocupació mediambiental, una inquietud
des del punt de vista de la seguretat alimentària, ja que els microplàstics i nanoplàstics
podrien incorporar-se a la xarxa tròfica i, per tant, estar presents en els aliments
destinats a l’alimentació humana.
Els microplàstics i els nanoplàstics són formes microscòpiques dels productes plàstics
de mida inferior a 5 mm. Aquestes formes microscòpiques deriven, en part, de la
fragmentació dels macroplàstics que arriben majoritàriament al medi aquàtic i que,
per la seva difícil degradació, romanen al medi ambient durant dècades.
Els microplàstics i nanoplàstics engloben una gran diversitat de mides (de 0,001 µm a
5.000 µm) i formes (fragments, pèl·lets, perles, fibres, escuma, pel·lícules), i poden
estar compostos de diferents tipus de materials plàstics.
En els darrers anys, diversos estudis han detectat microplàstics en una àmplia gamma
de concentracions en aigües marines, aigües residuals, aigua dolça, aliments, aire i
aigua potable, tant en aigua embotellada com de l’aixeta. També s’han detectat a la
femta d’humans.
El document revisa quins són els coneixements actuals respecte a la presència de
microplàstics i nanoplàstics a la cadena alimentària i els possibles efectes sobre la salut
humana.
Paraules clau
Microplàstics; Nanoplàstics; Aliments; Avaluació de riscs
Citació recomanada
Gómez-Catalán J, Timoner-Alonso I, Castell-Garralda V, Salas-Salvadó J, Sanchis-Almenar V, Nadal-Lomas M. Microplàstics i nanoplàstics en la cadena alimentària: situació actual. Barcelona: Agència Catalana de Seguretat Alimentària; 2019.
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/4460Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: