Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorGómez-Catalán, Jesús
dc.contributor.authorTimoner-Alonso, Isabel
dc.contributor.authorCastell-Garralda, Victòria
dc.contributor.authorSalas-Salvadó, Jordi
dc.contributor.authorSanchis-Almenar, Vicente
dc.contributor.authorNadal-Lomas, Martí
dc.date.accessioned2019-12-04T08:57:28Z
dc.date.available2019-12-04T08:57:28Z
dc.date.issued2019-11
dc.identifier.citationGómez-Catalán J, Timoner-Alonso I, Castell-Garralda V, Salas-Salvadó J, Sanchis-Almenar V, Nadal-Lomas M. Microplàstics i nanoplàstics en la cadena alimentària: situació actual. Barcelona: Agència Catalana de Seguretat Alimentària; 2019.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/4460
dc.descriptionMicroplàstics; Nanoplàstics; Aliments; Avaluació de riscs
dc.description.abstractL’augment de residus de plàstics en el medi ambient, sobretot en mars i oceans, i la presència de formes microscòpiques dels productes plàstics (micropartícules i nanopartícules) ha generat, a part d’una preocupació mediambiental, una inquietud des del punt de vista de la seguretat alimentària, ja que els microplàstics i nanoplàstics podrien incorporar-se a la xarxa tròfica i, per tant, estar presents en els aliments destinats a l’alimentació humana. Els microplàstics i els nanoplàstics són formes microscòpiques dels productes plàstics de mida inferior a 5 mm. Aquestes formes microscòpiques deriven, en part, de la fragmentació dels macroplàstics que arriben majoritàriament al medi aquàtic i que, per la seva difícil degradació, romanen al medi ambient durant dècades. Els microplàstics i nanoplàstics engloben una gran diversitat de mides (de 0,001 µm a 5.000 µm) i formes (fragments, pèl·lets, perles, fibres, escuma, pel·lícules), i poden estar compostos de diferents tipus de materials plàstics. En els darrers anys, diversos estudis han detectat microplàstics en una àmplia gamma de concentracions en aigües marines, aigües residuals, aigua dolça, aliments, aire i aigua potable, tant en aigua embotellada com de l’aixeta. També s’han detectat a la femta d’humans. El document revisa quins són els coneixements actuals respecte a la presència de microplàstics i nanoplàstics a la cadena alimentària i els possibles efectes sobre la salut humana.
dc.language.isocat
dc.publisherAgència Catalana de Seguretat Alimentària
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectMicroplàstics
dc.subjectRiscos per a la salut - Avaluació
dc.subjectSeguretat alimentària
dc.subject.meshPlastics
dc.subject.meshHealth Risk
dc.subject.meshFood Hygiene
dc.titleMicroplàstics i nanoplàstics en la cadena alimentària: situació actual
dc.title.alternativeMicroplásticos y nanoplásticos en la cadena alimentaria: situación actual
dc.title.alternativeMicroplastics and nanoplastics in the food chain: current situation
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.subject.decsplásticos
dc.subject.decsriesgo sanitario
dc.subject.decshigiene alimentaria
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple