Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorObach, Mercè
dc.contributor.authorFernández-García, Silvia
dc.contributor.authorRiera Armengol, Pau
dc.date.accessioned2021-02-05T11:25:38Z
dc.date.available2021-02-05T11:25:38Z
dc.date.issued2020-10
dc.identifier.citationFernández-García S, Obach-Cortadellas M, Riera Armengol P. Medicina de precisió: de la població a l'individu. Butll Inf Ter. 2020 Octubre:31(09):1-8.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/5597
dc.descriptionMedicina de precisió; Farmacogenòmica; Teràpies avançades; Nanomedicina
dc.description.abstractLa medicina de precisió té com a repte utilitzar el medicament adequat, en la persona concreta i en el moment adequat, el que suposa un canvi d’enfocament en la medicina: d’una visió poblacional a una visió individual. La variabilitat interindividual de la resposta a un fàrmac pot implicar el fracàs terapèutic, fet que suposa una minva de la qualitat de vida dels pacients i un alt impacte econòmic per al sistema sanitari. La resposta a la teràpia farmacològica ve determinada en bona part pels factors genètics, els quals expliquen gran part de la variabilitat interindividual. La farmacogenòmica, les teràpies avançades o la nanomedicina són tres àrees que s’engloben dintre de la medicina de precisió. La farmacogenòmica permet la detecció de biomarcadors que ens poden predir la resposta o toxicitat d’un determinat tractament. Aquesta àrea és molt utilitzada en oncologia atesa la base genètica de les neoplàsies malignes. També s’utilitza en altres patologies, com en determinats fàrmacs per a la !brosi quística, l’ús de la codeïna per a la tos o en fàrmacs antidepressius. Les teràpies avançades són medicaments que es basen en la teràpia gènica, la teràpia de cèl·lules somàtiques, la teràpia d’enginyeria de teixits i els medicaments combinats de teràpies avançades per al maneig d’algunes malalties. El desenvolupament d’aquests medicaments és molt complex com a conseqüència de la pròpia naturalesa d’aquestes teràpies. Actualment a Espanya en tenim tres de comercialitzades. Per últim, la nanomedicina estudia i desenvolupa nanomaterials per a la prevenció, el diagnòstic o el tractament de la malaltia a escala cel·lular o molecular. Avui dia disposem de nanomaterials que s’utilitzen a la pràctica clínica diària, com són els biosensors de glucosa, i també de nanofàrmacs comercialitzats en el nostre país. Aquestes tres àrees han creat grans avenços que han permès millorar el diagnòstic i/o tractament de les malalties de forma “individual”, sobretot en l’àmbit de l’oncologia i de les malalties minoritàries.
dc.language.isocat
dc.language.isospa
dc.publisherDepartament de Salut
dc.publisherServei Català de la Salut
dc.relation.ispartofseriesButlletí d'informació terapèutica;31(09)
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectFarmacogenòmica
dc.subjectNanomedicina
dc.subjectAtenció centrada en el pacient
dc.subject.meshPrecision Medicine
dc.subject.meshPharmacogenetics
dc.subject.meshPatient-Centered Care
dc.titleMedicina de precisió: de la població a l'individu
dc.title.alternativeMedicina de precisión: de la población al individuo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.subject.decsmedicina de precisión
dc.subject.decsfarmacogenética
dc.subject.decsatención centrada en el paciente
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Fernández-García S, Obach-Cortadellas M] Programa d’harmonització farmacoterapèutica, Gerència del Medicament, Servei Català de la Salut (CatSalut), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Riera Armengol P] Servei de Farmàcia, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail
Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple