Resum
INTRODUCCIÓ: Per implementar els requisits d’higiene i el sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC), les empreses del sector del vi disposen de la Guia de pràctiques correctes d’higiene per al sector vitivinícola. No obstant això, durant el control oficial es constata que els petits productors tenen dificultats per implementar l’APPCC. Els reglaments d’higiene remarquen que aquest sistema ha de ser prou flexible perquè sigui aplicable a les petites empreses.
OBJECTIUS: Elaborar un document de suport entre la normativa sanitària i la guia del sector per facilitar la implementació de l’APPCC, amb la definició d’uns requisits mínims i els criteris de flexibilitat que es poden aplicar. Mitjançant aquest document es pretén informar de la normativa d’aplicació i millorar la formació dels operadors, tot donant a conèixer els perills que poden trobar durant l’elaboració del vi.
MATERIAL I MÈTODES: La comunitat de pràctica (CoP) ha dut a terme una revisió de la normativa, la documentació de referència sobre l’APPCC i sobre criteris de flexibilitat, i ha definit els aspectes imprescindibles per a petits productors.
RESULTATS: S’ha elaborat l’Eina per a la implementació dels requisits d’higiene en petits cellers, que detalla amb una estructura i un llenguatge planers com elaborar els prerequisits i el pla de bones pràctiques de manipulació, i estableix la documentació mínima de l’APPCC.
CONCLUSIONS: El document de la CoP pot ajudar als petits productors a conèixer les normes sanitàries i a complir els requisits de l’APPCC que han d’implementar per tal de garantir que els productes són segurs.
Paraules clau
Petits cellers; Requisits d’higiene; APPCC; Criteris flexibilitat
Citació recomanada
Pascual Terrasa L, Amat Roqueta M, Bertran Padrós M, Cabedo Botella L, Duran Becerril MI, Escudero Rivas JA, et al. Petits cellers: recursos per al control oficial. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2019. (Gestió del Coneixement; 2018-2019).
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/10058Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: