dc.contributor | Departament de Salut |
dc.contributor.author | Pascual-Terrasa, Leo |
dc.contributor.author | Agustí-Roca, Mercè |
dc.contributor.author | Amat-Roqueta, Maria |
dc.contributor.author | Bertran-Padrós, Montse |
dc.contributor.author | Duran-Becerril, Maria I. |
dc.contributor.author | Cabedo-Botella, Laura |
dc.contributor.author | Cortada-Rius, Montserrat |
dc.contributor.author | Escudero Rivas, José Antonio |
dc.contributor.author | Lafuente-Flo, Maria J. |
dc.contributor.author | Mestre-Guixeras, Elvira |
dc.contributor.author | Puerto-Casanovas, Yolanda |
dc.date.accessioned | 2023-08-08T10:33:43Z |
dc.date.available | 2023-08-08T10:33:43Z |
dc.date.issued | 2020-05-28 |
dc.identifier.citation | Pascual Terrasa L, Agustí Roca M, Amat Roqueta M, Bertran Padrós M, Duran Becerril MI, Cabedo Botella L, et al. Control oficial dels productes vitivinícoles: aplicació del SICA en establiments del sector del vi; criteris de flexibilitat. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2020. (Gestió del Coneixement; 2016-2020). |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11351/10066 |
dc.description | Small wineries; Hygiene requirements; HACCP; Criteria of flexibility; SICA |
dc.description.abstract | During the work process of the community of practice (CoP) a schedule has been established
of performances. The objectives that have been prioritized are:
a) Give information about the importance of establishments related to the world of wine and wine
sparkling wine in Catalonia and its territorial distribution.
b) Provide information on the dangers that have been detected in recent years in wines and sparkling wines, which have been the reason for alert notifications in the European Union or an incident in Catalonia.
c) Make a compilation of the regulations that affect the wine sector available to inspectors.
d) Develop an inspection protocol that provides an effective and useful tool for carrying out official control of establishments that produce and/or package wine products.
e) Prepare support material for inspectors that facilitates the interpretation of protocol questions that may raise doubts in relation to oenological practices and food information.
f) Make inquiries to Central Services in relation to various points of the regulations that present doubts of interpretation in order to obtain homogeneous criteria and be able to include them in the support material for inspectors.
g) Prepare documents that include the minimum requirements that must be met by establishments that carry out activities related to wine products and the flexibility criteria that could be applied in specific cases.
This has been work that the CoP has done for two years. |
dc.format.mimetype | pdf |
dc.language.iso | cat |
dc.publisher | Agència de Salut Pública de Catalunya |
dc.relation.ispartofseries | Gestió del Coneixement;2016-2020 |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.source | Scientia |
dc.subject | Cellers - Aspectes higiènics |
dc.subject | Anàlisi de perills i punts de control crític |
dc.subject.mesh | Wine Industry |
dc.subject.mesh | Hazard Analysis and Critical Control Points |
dc.title | Control oficial dels productes vitivinícoles: aplicació del SICA en establiments del sector del vi; criteris de flexibilitat |
dc.type | info:eu-repo/semantics/report |
dc.subject.decs | industria vitivinícola |
dc.subject.decs | análisis de peligros y puntos de control críticos |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.audience | Professionals |
dc.contributor.authoraffiliation | [Pascual Terrasa L, Amat Roqueta M, Lafuente Flo MJ, Mestre-Guixeras E] Servei de Salut Pública de l’Alt Penedès i Garraf, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Agustí Roca M] Servei de Salut Pública de l’Alt Empordà, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Bertran Padrós M] Servei de Salut Pública del Barcelonès Nord i Maresme, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Duran Becerril MI] Servei de Salut Pública del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Tremp, Spain. [Cabedo Botella L] Servei de Vigilància, Control Alimentari i Alertes, Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Cortada Rius M] Servei de Veterinària, Control Oficial Alimentari i Exportació, Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Escudero Rivas JA] Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech d’Espiells, Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Generalitat de Catalunya, Tarragona, Spain. [Puerto Casanovas Y] Servei de Salut Pública de l’Alt Camp i Conca de Barberà, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Tarragona, Spain |
dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess |