Show simple item record

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorSabaté-Pes, Lídia
dc.contributor.authorGarcia-Rodríguez, Jesús M
dc.contributor.authorSáenz-Serrano, Anna
dc.contributor.authorBrutau Izquierdo, Oriol
dc.contributor.authorCerdán-López, Susana
dc.contributor.authorEsteban Sanchez, Rosalina
dc.contributor.authorGisbert Loren, Jordi
dc.contributor.authorSala-Estrada, Gemma
dc.contributor.authorJacas-Garcia, Anna Lia
dc.contributor.authorRigau-Pellissa, Blanca
dc.contributor.authorSabater-Tortajada Jordi
dc.contributor.authorSáenz-Hernaiz, Alfredo
dc.contributor.authorTortadès-Baucells, Montse
dc.contributor.authorConde-Cobo, Eduard
dc.contributor.authorGarcía Ramírez, Germinal
dc.contributor.authorBarra Graciano, Sergio
dc.contributor.authorTrepat-Quílez, Martí
dc.contributor.authorVila Brugalla, Montserrat
dc.date.accessioned2024-02-05T08:00:16Z
dc.date.available2024-02-05T08:00:16Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationSabaté Pes L, Garcia Rodríguez JM, Sáenz Serrano A, Brutau Izquierdo O, Cerdán López S, Esteban Sánchez R, et al. El binomi temps/temperatura en la indústria alimentària. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2015. (Gestió del Coneixement; 2014-2015).
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/10968
dc.descriptionFood safety; Food industry; Thermal inactivation
dc.description.abstractThe work presented by this community of practice (CoP) aims to be a support tool when evaluating the suitability and effectiveness of the time/temperature binomial used by food industries in those stages of the production process where these parameters are relevant to guarantee the food security. The information has been obtained by the authors from the bibliographic search. As the work team progressed in this investigation, the range of values recommended by different sources increased. This dance of figures is due, among other issues, to the multiple possible combinations of time and temperature values, as well as the factors to be taken into account when establishing these parameters to obtain safe foods: intrinsic characteristics of the product (aw , ph...), packaging conditions, pathogen to be controlled, shelf life of the finished product. Thus, often, the information contained in this work must be interpreted by the reader who must keep in mind, on the one hand, the variables that may affect the determination of the time/temperature binomial and, on the other, the non-concordance between what is established current regulations and proposals from other sources.
dc.language.isocat
dc.publisherAgència de Salut Pública de Catalunya
dc.relation.ispartofseriesGestió del Coneixement;2014-2015
dc.rightsAttribution 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectAliments - Indústria i comerç
dc.subjectAliments - Manipulació
dc.subjectAliments - Mesures de seguretat
dc.subject.meshFood Industry
dc.subject.meshFood Handling
dc.titleEl binomi temps/temperatura en la indústria alimentària
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.subject.decsindustria de alimentos
dc.subject.decsmanipulación de alimentos
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Sabaté Pes L, Jacas Garcia AL] Equip Territorial de Salut Pública al Vallès Occidental Est, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Garcia Rodríguez JM] Equip Territorial de Salut Pública al Garraf, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Sáenz Serrano A] Equip Territorial de Salut Pública al Pla de l’Estany, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Girona, Spain. [Brutau Izquierdo O] Rost-serv, Barcelona, Spain. [Cerdán López S] Equip Territorial de Salut Pública al Tarragonès, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Tarragona, Spain. [Esteban Sánchez R] Equip Territorial de Salut Pública a Osona, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Vic, Spain. [Gisbert Loren J] Assessoria Catalana d’Higiene Alimentària, Barcelona, Spain. [Sala Estrada G] Àrea de gestió de riscos del Servei Regional a Barcelona, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Rigau Pellissa B, Tortadès Baucells M] Equip Territorial de Salut Pública al Vallès Occidental Oest, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Conde Cobo E] Escorxador Gremial de Catalunya SL, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [García Ramírez G] Higiènics Seguretat Alimentària, Barcelona, Spain. [Barra Graciano S] Avena Assessoria SL, Barcelona, Spain. [Trepat Quílez M] Equip Territorial de Salut Pública a la Garrotxa, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Girona, Spain. [Vila Brugalla M] Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record