Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorGarcia-Cuscó, Xavier
dc.contributor.authorEspallargues-Carreras, Mireia
dc.date.accessioned2019-10-11T09:09:34Z
dc.date.available2019-10-11T09:09:34Z
dc.date.issued2019-06
dc.identifier.citationGarcia-Cuscó X, Espallargues-Carreras M. Avaluació de la iridoplàstia cosmètica amb làser: informe breu. Barcelona: Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya; 2019. (Informes AQuAS).
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/4315
dc.descriptionIridoplàstia cosmètica; Làser; Ulls; Iris
dc.description.abstractLa iridoplàstia cosmètica amb làser (ICL) és una tècnica que redueix la densitat del pigment marró de l’iris, obtenint-ne un to més verd o blau. A Catalunya, aquesta tècnica es troba en una fase propera a la implantació i s’ha començat a aplicar amb la finalitat cosmètica d’aclarir el color dels ulls o d’igualar-lo en persones que presenten heterocromia. Tot i que es poden obtenir bons resultats mitjançant lents de contacte de colors opacs, alguns oftalmòlegs indiquen que hi ha demanda d’opcions permanents. En aquest informe, se sintetitza l’evidència sobre la ICL obtinguda mitjançant una revisió sistemàtica de la literatura. No s’han identificat assajos clínics publicats ni registrats sobre l’ús d’aquesta tècnica, per tant, es realitza un síntesi basada en 2 estudis preclínics i 3 estudis observacionals (1 estudi de cohort, 1 sèrie de casos i 1 estudi de cas). Cap d’aquests estudis realitza un seguiment superior als 2 anys. Pel que fa a l’efectivitat de la tècnica, en tots els casos s’ha obtingut un aclariment del color de l’iris després de 1-3 sessions i, habitualment, 1-2 sessions més amb l’objectiu d’eliminar el pigment nou o residual. En l’actualitat, no es permet decidir el color resultant i no es garanteix obtenir el color esperat. L’efecte advers més habitual és l’increment de la pressió intraocular, que es tracta farmacològicament. També, s’ha reportat sensibilitat a la llum en un 2% dels casos i d’altres complicacions autolimitades. El cost total de sotmetre’s a aquesta tècnica és de 2.500-4.500€, depenent de si el color basal és clar o més aviat fosc. En resum, l’ús estètic i no reconstructiu d’aquesta tècnica genera controvèrsia i algunes entitats d’oftalmòlegs han manifestat dubtes sobre el seu balanç risc-benefici. Això és perquè els riscs a mig i llarg termini d’aquest procediment són incerts i es tracta d’un procediment potencialment irreversible. Quant a la seva efectivitat, destaca que una de cada dues persones que se sotmeten a aquesta intervenció no queden totalment satisfetes. Per això, no es recomana sotmetre’s a ICL per aclarir el color dels ulls, amb excepció d’aquelles investigacions clíniques en curs i aprovades per un comitè ètic.
dc.language.isocat
dc.publisherAgència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya
dc.relation.ispartofseriesInformes AQuAS;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectLàsers en oftalmologia
dc.subjectIris (Ull) - Estètica
dc.subjectLiteratura científica
dc.subject.meshLaser Therapy
dc.subject.meshEye Color
dc.subject.meshReview Literature as Topic
dc.titleAvaluació de la iridoplàstia cosmètica amb làser: informe breu
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.subject.decstratamiento con láser
dc.subject.decscolor del ojo
dc.subject.decsliteratura de revisión como asunto
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Garcia-Cuscó X] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Espallargues-Carreras M] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. Red de Investigación en Servicios de Salud en Enfermedades Crónicas (REDISSEC), Madrid, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple