Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorBasagaña-Farrés, Miriam
dc.contributor.authorGalvan-Bou, Nerea
dc.contributor.authorPuyal-González, Cristina
dc.date.accessioned2019-11-29T07:39:16Z
dc.date.available2019-11-29T07:39:16Z
dc.date.issued2019-11
dc.identifier.citationBasagaña-Farrés M, Galvan-Bou N, Puyal-González C. El Racó Digital: Saber Fer a Internet. Pòster presentat a: III Jornades de Biblioteques i Salut de Catalunya; 2019 Novembre 14-15; Barcelona.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/4432
dc.descriptionAlfabetització Digital; Formació d'Usuaris; Biblioteques mèdiques; Serveis d'informació
dc.description.abstractIntroducció: Ubicat a la biblioteca Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Racó Digital és el punt on s’ensenya a accedir als recursos electrònics de la biblioteca al personal del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus que puntualment ho sol∙licitin. Objectiu: L’objectiu és incloure els serveis de la biblioteca a l’ordinador de l’usuari de manera que treballar des de fora de l’hospital sigui tan fàcil com treballar des de l’hospital. Materials: La biblioteca s’ha reformat per adaptar‐se a la digitalització del procés de recerca i ha introduït aquest espai a l’entrada de la mateixa. Els materials emprats són un mostrador (mida: 80x100/90 cm), dues cadires altes i un ordinador amb una sessió oberta per a un usuari genèric. Així es dona la sensació de lloc de pas i es promou que les sessions siguin de curta durada; d’altra banda, les mides del mostrador tenen en compte la tendència creixent a “Bring Your Own Device” (BYOD) entre els usuaris –es necessita més espai a la taula per poder afegir els marcadors als ordinadors dels usuaris. Mètode: Les sessions es fan sempre amb l’acompanyament d’una bibliotecària i de manera individual amb l’usuari in situ. La sessió inclou el navegador d’Internet amb tots els marcadors necessaris per tal d’ensenyar l’usuari a utilitzar de manera autònoma els recursos electrònics (el Servei d’Obtenció de Documents (SOD), el Clinical Key, les bases de dades de la Biblioteca Virtual de Salut; tant altes d’usuari com instal∙lació d’aplicacions per a dispositius mòbils o extensions per al navegador). Un full de càlcul amb indicadors parametriza i avalua la comunicació informal que s’ha establert amb l’usuari. Resultats: Segons la recollida dels indicadors de gener a setembre de 2019 (128 consultes), els perfils d’usuari més habituals són facultatiu mèdic (61) i resident (52), la durada mitja de la sessió és de 10 a 20 minuts, i hi va haver un pic en l’evolució temporal del número de consultes al mes de febrer degut a la compra de Clinical Key (46 consultes, amb una mitjana de 14,2 consultes el mes). Hi ha un predomini de consultes sobre Clinical Key (87) seguit de la sol∙licitud d’accés remot a les bases de dades de la Biblioteca Virtual de Salut (47). Conclusions: Podem concloure que el Racó Digital ha esdevingut un espai útil per a la difusió del funcionament de la nostra biblioteca, perquè ha incrementat les estadístiques d’ús dels recursos en els sis primers mesos de l’any.
dc.language.isocat
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectBiblioteques mèdiques
dc.subjectAlfabetització digital
dc.subjectRecursos electrònics - Ús
dc.subject.meshLibraries, Medical
dc.subject.meshComputer Literacy
dc.subject.meshInformation Services
dc.titleEl Racó Digital: Saber Fer a Internet
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.subject.decsbibliotecas médicas
dc.subject.decsalfabetización digital
dc.subject.decsservicios de información
dc.relation.conferencenameIII Jornades de Biblioteques i Salut de Catalunya
dc.relation.conferencedate2019-11
dc.relation.conferenceplaceBarcelona
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/submittedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliationBiblioteca, Hospital Universitari Vall d'Hebron, Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail
Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple