Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorAndrés, B.
dc.contributor.authorCorominas, M.
dc.contributor.authorLlop, R.
dc.contributor.authorLleonart-Bellfill, Ramon
dc.date.accessioned2019-12-19T10:45:01Z
dc.date.available2019-12-19T10:45:01Z
dc.date.issued2019-07
dc.identifier.citationAndrés B, Corominas M, Llop R, Lleonart R. Ús dels antihistamínics en patologia al·lèrgica. Butll Inf Ter. 2019 Jul.;30(06):33-9.
dc.identifier.issn1579-9441
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/4508
dc.descriptionAntihistamínic; Al·lèrgia; Urticària; Rinitis; Efectes adversos; Interaccions
dc.description.abstractEls antihistamínics anti-H1 són els fàrmacs més emprats per al tractament de les malalties al·lèrgiques. Es classifiquen en antihistamínics de primera generació (clorfeniramina, difenhidramina, hidroxizina) i de segona generació (bilastina, cetirizina, desloratadina, ebastina, fexofenadina, levocetirizina, loratadina, rupatadina). Actualment, per via oral, es recomana utilitzar sempre antihistamínics de segona generació amb una acció més selectiva sobre els receptors H1 i una baixa liposolubilitat que permet una distribució limitada al sistema nerviós central (SNC). En cas de necessitar un antihistamínic parenteral només es disposa de la dexclorfeniramina, que és de primera generació. Els antihistamínics són efectius en el tractament de les rinoconjuntivitis al·lèrgiques i les urticàries de qualsevol etiologia. L’elevada prevalença de la rinitis en la població general (20%) fa que la prescripció d’antihistamínics sigui molt elevada. En la rinitis són més efectius per tractar la mucositat, la pruïja i els esternuts que la congestió nasal. També s’utilitzen com a tractament de la urticària crònica espontània. Així mateix, els antihistamínics no controlen la pruïja de la dermatitis atòpica ni són el tractament de primera línia en l’anafilaxi. Els antihistamínics anti-H1 són, en general, fàrmacs ben tolerats. Els de primera generació creuen la barrera hematoencefàlica i poden produir sedació i efectes anticolinèrgics centrals (confusió, agitació, etc.) i perifèrics (retenció d’orina, sequedat de boca, xerostomia). En el cas que un pacient necessiti tractament antihistamínic és important tenir en compte la càrrega anticolinèrgica dels fàrmacs que està prenent; això resulta especialment rellevant en pacients d’edat avançada. Un altre efecte advers d’alguns antihistamínics, potencialment greu, és la prolongació de l’interval QT, que va motivar la retirada del mercat de fàrmacs com astemizole i terfenadina. Cal tenir present que hi ha certs grups de població (embarassades, lactants, edat avançada, insuficiència renal i/o hepàtica i nens i nenes) en els quals els antihistamínics s’han de prescriure amb precaució tenint en compte les recomanacions de la fitxa tècnica del fàrmac. En aquest Butlletí es revisen els antihistamínics disponibles per a les principals malalties al·lèrgiques al nostre entorn.
dc.language.isocat
dc.language.isospa
dc.publisherDepartament de Salut
dc.publisherServei Català de la Salut
dc.relation.ispartofseriesButlletí d'informació terapèutica;30(06)
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectAntihistamínics
dc.subjectAl·lèrgia - Tractament
dc.subjectMedicaments - Interacció
dc.subject.meshHistamine Antagonists
dc.subject.meshHypersensitivity
dc.subject.mesh/drug therapy
dc.subject.meshDrug Interactions
dc.titleÚs dels antihistamínics en patologia al·lèrgica
dc.title.alternativeUso de los antihistamínicos en patología alérgica
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.subject.decsantagonistas de los receptores histamínicos
dc.subject.decshipersensibilidad
dc.subject.decs/tratamiento farmacológico
dc.subject.decsinteracciones farmacológicas
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Andrés B, Corominas M, Lleonart R] Unitat d’Al·lergologia, Servei de Medicina Interna, Hospital Universitari de Bellvitge, IDIBELL, L'Hospitalet de Llobregat, Spain. [Llop R] Servei de Farmacologia Clínica, Hospital Universitari de Bellvitge, L'Hospitalet de Llobregat, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail
Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple