Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorVives-Vilagut, Roser
dc.contributor.authorGasol-Boncompte, Montserrat
dc.contributor.authorCarrascosa Carrillo, Manuel
dc.date.accessioned2020-07-03T12:30:31Z
dc.date.available2020-07-03T12:30:31Z
dc.date.issued2020-02
dc.identifier.citationVives-Vilagut R, Gasol-Boncompte M, Carrascosa Carrillo M. Dermatitis atòpica: com la tractem?. Butll Inf Ter. 2020 Febr.;31(01):1-8.
dc.identifier.issn1579-9441
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/5063
dc.descriptionDermatitis atòpica; Corticoides tòpics; Immunosupressors; Dupilumab
dc.description.abstractLa dermatitis atòpica (DA) és una dermatosi inflamatòria, pruriginosa, d’evolució crònica o recurrent. La major part de les vegades debuta poc després del naixement o durant la primera infància, i pot persistir o començar en l’edat adulta. Es caracteritza per la presència de pruïja, lesions eczematoses amb una distribució característica, xerosi i liquenificació. El seu diagnòstic es basa principalment en aspectes clínics de la malaltia, i per determinar-ne la gravetat es poden utilitzar diverses escales. La base del tractament de la DA en les formes lleus i moderades és l’ús d’emol·lients per combatre la xerosi, mesures higienicodietètiques i l’aplicació d’antiinflamatoris tòpics per tractar l’èczema. Els antiinflamatoris de primera elecció són els corticoides tòpics. Per a la DA lleu i en infants, s’usen els corticoides de potència baixa a moderada, mentre que els de potència alta s’utilitzen per a la DA moderada i greu, en aquest darrer cas, com a complement de tractaments sistèmics. Malgrat això, en l’elecció de la potència s’ha de tenir en compte també l’edat del pacient i la localització de les lesions. Els inhibidors de la calcineurina tòpics (tacrolimús i pimecrolimús) són una alternativa als corticoides tòpics, amb una eficàcia comparable als de potència baixa a moderada, però sense potencial atrofogènic local, i se solen reservar per a zones sensibles com la cara. En els casos de DA en què no s’aconsegueix controlar la malaltia amb tractaments tòpics i/o fototeràpia, i en general en casos greus, cal emprar immunosupressors sistèmics. Tot i que es fan servir diversos immunosupressors convencionals, la ciclosporina és l’únic aprovat per a la DA greu. Presenta bones propietats antiinflamatòries a curt termini, però el seu perfil de seguretat en condiciona l’ús a llarg termini. Per als casos més greus que no responen als immunosupressors sistèmics o en pacients que no els poden rebre, hi ha disponible dupilumab, un fàrmac biològic que inhibeix la senyalització d’IL-4/IL-13.
dc.language.isocat
dc.language.isospa
dc.publisherDepartament de Salut
dc.publisherServei Català de la Salut
dc.relation.ispartofseriesButlletí d'informació terapèutica;31(01)
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectDermatitis atòpica - Tractament
dc.subjectCorticosteroides
dc.subjectMedicaments immunosupressors
dc.subject.meshDermatitis, Atopic
dc.subject.mesh/drug therapy
dc.subject.meshAdrenal Cortex Hormones
dc.subject.meshImmunosuppressive Agents
dc.titleDermatitis atòpica: com la tractem?
dc.title.alternativeDermatitis atópica: ¿cómo tratarla?
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.subject.decsdermatitis atópica
dc.subject.decs/tratamiento farmacológico
dc.subject.decshormonas de la corteza suprarrenal
dc.subject.decsinmunosupresores
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Vives-Vilagut R, Gasol-Boncompte M] Programa d’Harmonització Farmacoterapèutica, Gerència del Medicament, Servei Català de la Salut (CatSalut), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Carrascosa Carrillo M] Servei de Dermatologia, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail
Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple