dc.contributor | Departament de Salut |
dc.date.accessioned | 2020-08-12T12:12:44Z |
dc.date.available | 2020-08-12T12:12:44Z |
dc.date.issued | 2020-07 |
dc.identifier.citation | La problemàtica del perclorat i el clorat. Acsa brief. 2020 jul.-ag.:1-8. |
dc.identifier.issn | 2013-3308 |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11351/5176 |
dc.description | Clorat i perclorat; Contaminants en els aliments; Avaluació del risc |
dc.description.abstract | El clorat i el perclorat són anions de sals de clor, derivades respectivament de l’àcid clòric i de l’àcid perclòric, que poden estar presents en els aliments com a contaminants. Tot i el parentiu químic que tenen, la problemàtica que comporta la presència en els aliments no és idèntica, sinó només parcialment coincident; d’una banda, el perclorat és considerat com un contaminant que pot ser d’origen natural, per la presència en alguns sòls i aigües, o antropogènic, per la presència directa en fertilitzants, i indirecta, com a contaminant ambiental pels diferents usos industrials; de l’altra, el clorat s’associa sempre a les activitats de l’ésser humà per l’ús com a plaguicida, i més recentment també com a subproducte residual en la potabilització de l’aigua per al tractament i la neteja en la indústria alimentària i la desinfecció d’aliments d’origen vegetal. Aquest últim aspecte és compartit amb el perclorat, i s’estima que actualment és una de les causes de la presència d’ambdós derivats clorats en els aliments. |
dc.language.iso | cat |
dc.language.iso | spa |
dc.publisher | Agència Catalana de Seguretat Alimentària |
dc.relation.ispartofseries | Acsa brief;04-juliol-agost |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
dc.source | Scientia |
dc.subject | Clorats |
dc.subject | Aliments - Avaluació del risc |
dc.subject | Aliments - Mesures de seguretat |
dc.subject.mesh | Chlorates |
dc.subject.mesh | Food Safety |
dc.subject.mesh | Risk Assessment |
dc.title | La problemàtica del perclorat i el clorat |
dc.title.alternative | La problemática del perclorato y el clorato |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article |
dc.subject.decs | cloratos |
dc.subject.decs | inocuidad de los alimentos |
dc.subject.decs | evaluación de riesgos |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.audience | Professionals |
dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess |