Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorGarcia-Cuscó, Xavier
dc.contributor.authorSmith, Kayla
dc.contributor.authorArias-de la Torre, Jorge
dc.contributor.authorEspallargues-Carreras, Mireia
dc.date.accessioned2021-01-29T11:12:59Z
dc.date.available2021-01-29T11:12:59Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationGarcia-Cuscó X, Smith K, Espallargues M Arias-de-la-Torre J. Evaluación de la efectividad clínica y la seguridad de la artroplastia primaria de hombro. Barcelona: Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya; 2020. (Informes, estudios e investigación).
dc.identifier.otherNipo: 133-20-099-0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/5578
dc.descriptionArtroplàstia primària d’espatlla; Sistema Nacional de Salut; Efectivitat clínica
dc.description.abstractDins les artroplàsties primàries d’espatlla, hi ha dos tipus de substitució articular en funció de les parts de l’espatlla reemplaçades per pròtesis: s’anomena artroplàstia parcial quan se substitueix només la part de l’articulació que correspon a la part superior del braç (cap de l’húmer proximal), i artroplàstia total si també es reemplaça la part que correspon a l’espatlla (cavitat glenoide de l’escàpula). En aquest àmbit, un dels avenços tècnics més destacats ha estat l’aparició dels models inversos, en els qual s’intercanvia la funció entre el component protèsic de l’húmer proximal i la cavitat glenoide de l’escàpula. En el Sistema Nacional de Salud (SNS), entre els anys 2000 i 2015, es van fer prop de 25.000 substitucions de l’articulació de l’espatlla i 2.500 revisions de substitucions d’espatlla. Aquest tipus d’intervenció es va prescriure a pacients que presentaven malalties degeneratives com ara artrosi, artritis, etc., fractures agudes, artropaties per ruptura del manegot dels rotatoris i dolor i limitació funcional com a conseqüència d’un traumatisme. A més, es van prescriure a pacients amb una ruptura massiva i crònica dels tendons de l’articulació de l’espatlla. La seva finalitat, en tots els casos, era aconseguir una articulació útil, estable i indolora. Atès el volum creixent d’aquest tipus de procediments en els darrers anys, així com els requisits tecnològics i formatius per a la seva execució, els objectius específics d’aquest informe són, en primer lloc, descriure les característiques de la població intervinguda, els procediments realitzats i la tendència temporal d’ús d’artroplàsties d’espatlla en el Sistema Nacional de Salud; en segon lloc, descriure els resultats publicats pels registres d’artroplàsties d’espatlla i dels models emprats en l’àmbit internacional; i per últim, descriure l’evidència científica disponible en termes d’efectivitat i seguretat de les artroplàsties primàries d’espatlla i/o dels models emprats dins el Sistema Nacional de Salud (SNS) Aquests tres objectius persegueixen la finalitat de facilitar la presa de decisions i, en el futur, promoure l’avaluació d’aquest tipus de procediments en comparació amb d’altres alternatives terapèutiques.
dc.language.isospa
dc.publisherAgència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya
dc.publisherMinisterio de Sanidad
dc.relation.ispartofseriesInformes, estudios e investigación;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectArtroplàstia
dc.subjectArticulació escapulohumeral
dc.subjectPròtesis
dc.subject.meshArthroplasty, Replacement, Shoulder
dc.titleEvaluación de la efectividad clínica y la seguridad de la artroplastia primaria de hombro
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.subject.decsartroplastia del hombro con sustitución protésica
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Garcia-Cuscó X] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Smith K, Espallargues M] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. Red de Investigación en Servicios de Salud en Enfermedades Crónicas (REDISSEC), Madrid, Spain. [Arias-de-la-Torre J] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. CIBER de Epidemiología y Salud Pública, CIBERESP, Madrid, Spain. Instituto de Biomedicina (IBIOMED), Universidad de León, León, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple