Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorDalmau-Bueno, Albert
dc.contributor.authorVela-Vallespín, Emili
dc.contributor.authorClèries, Montse
dc.contributor.authorVicenç-Pérez, Carles
dc.contributor.authorArgimon-Pallàs, Josep M.
dc.contributor.authorGarcía-Altés, Anna
dc.date.accessioned2021-12-10T08:37:50Z
dc.date.available2021-12-10T08:37:50Z
dc.date.issued2021-11
dc.identifier.citationDalmau-Bueno, García-Altés A, Vela E, Clèries M, Vicenç-Pérez C, Argimon JM. Amb quina freqüència la població immigrant indocumentada fa ús dels serveis sanitaris a Catalunya i quines malalties tenen?. Barcelona: Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya; 2021. (Monogràfic de la Central de Resultats; 35).
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/6672
dc.descriptionPersones immigrants indocumentades; Cobertura sanitària universal; Sistema sanitari públic
dc.description.abstractAntecedents. A Espanya, l’any 2012, es va aprovar el RDL 16/2012 que excloïa les persones immigrants indocumentades del sistema sanitari públic. Catalunya no va aplicar aquesta legislació i va continuar garantint l’assistència sanitària a tota la població. L’objectiu d’aquest estudi és analitzar l’ús dels serveis sanitaris i l’estat de salut de les persones immigrants indocumentades a Catalunya, comparar-les amb les residents legals classificades d’acord amb el seu nivell socioeconòmic (SEP). Mètodes. Es va dur a terme un estudi transversal amb dades administratives individuals. L’estudi va incloure la població resident a Catalunya l’any 2017, de 65 anys o menys, i amb una renda màxima de 18.000€ anuals, classificada en tres grups: SEP baix, SEP molt baix i immigrants indocumentats. Es van analitzar els indicadors referents a l’ús dels serveis sanitaris (atenció primària, urgències, salut mental, hospitalitzacions), prescripció de medicaments, i malalties cròniques i infeccioses. Resultats. Es va incloure un total de 4.071.088 persones residents a Catalunya, un 2,8% (113,450) de les quals eren immigrants indocumentades. D’entre totes les persones immigrants indocumentades, un 61,0% de dones i un 46,0% d’homes havia estat atès a centres d’atenció primària: aquests percentatges d’atenció van ser menors ens els qui tenien un SEP molt baix (84,8% en dones i 72,1% en homes). Les taxes d’hospitalització entre els homes amb SEP molt baix eren tres vegades més altes que en immigrants indocumentats (111,6 versus 35,7). La taxa de tuberculosi més alta es va trobar en homes immigrants indocumentats (4,35%). Conclusions. Les persones immigrants indocumentades van utilitzar menys els serveis sanitaris que les de SEP baix i molt baix, però les seves taxes de diagnòstic d’algunes malalties infeccioses eren més altes. Aquests resultats constitueixen un argument addicional que dona suport al manteniment de la cobertura sanitària universal per a tota la ciutadania.
dc.language.isocat
dc.publisherAgència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya
dc.relation.ispartofseriesMonogràfics de la Central de Resultats;35
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectImmigrants en situació irregular
dc.subjectAssistència sanitària - Utilització - Catalunya
dc.subject.meshUndocumented Immigrants
dc.subject.meshDelivery of Health Care
dc.subject.meshUniversal Health Coverage
dc.subject.meshCatalonia
dc.titleAmb quina freqüència la població immigrant indocumentada fa ús dels serveis sanitaris a Catalunya i quines malalties tenen?
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/report
dc.subject.decsinmigrantes indocumentados
dc.subject.decsprestación sanitaria
dc.subject.decscobertura universal de salud
dc.subject.decsCataluña
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Dalmau-Bueno A] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [García-Altés A] Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. CIBER de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Barcelona, Spain. Institut d’Investigació Biomèdica (IIB Sant Pau), Barcelona, Spain. [Vela E, Clèries M, Vicenç-Pérez C] Servei Català de la Salut (CatSalut), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Argimon JM] Institut Català de la Salut (ICS), Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple