Criteris per a l'avaluació de la gestió dels risc de contaminació per micotoxines a la indústria alimentària
Resum
La contaminació d’aliments per micotoxines és un risc emergent, ateses les condicions climàtiques actuals.
En dur a terme l’activitat inspectora ens trobem amb empreses alimentàries que gestionen el risc de contaminació per micotoxines segons un criteri propi, sense cap fonament clar ni objectivable, i que no s’adequa al mètode de mostreig que marca el Reglament 401/2006 amb l’argument que està dirigit al control oficial.
D’una banda, el fet que determinades empreses estiguin implicades en alertes per superar els límits de micotoxines que marca el Reglament 1881/2006 i, de l’altra, els resultats positius obtinguts en mostres oficials, evidencien que els plans d’autocontrol que tenen implementats aquestes empreses no són prou efectius per controlar aquest perill.
Aquesta Comunitat de Pràctica (CoP) pretén unificar una sèrie de criteris que permetin avaluar els programes de gestió del risc de micotoxines de les empreses alimentàries afectades per aquests contaminants.
L’abast d’aquest treball inclou els sectors de la fruita seca, les espècies, els cereals, el vi, el cafè i la fruita i derivats.
En un marc normatiu complex i canviant, és necessari disposar d’una eina que faciliti la seva interpretació i aplicació durant el control oficial de micotoxines. Els diferents apartats previstos en el qüestionari poden ajudar les empreses i els inspectors a prendre consciència dels factors afavoridors de la contaminació i creixement de les micotoxines en totes les etapes del procés dels aliments, i a aplicar les mesures preventives i de control necessàries.
Paraules clau
Micotoxines; Contaminació alimentària; Indústria alimentària; Control oficial
Citació recomanada
Calvo Caballero M, Armengol Gili A, Dilme Martos M, García Bueno E, Hernández Jover T, Madrenys Brunet MN, et al. Criteris per a l'avaluació de la gestió dels risc de contaminació per micotoxines a la indústria alimentària. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2013. (Gestió del Coneixement; 2012-2013).
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/10085Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: