| dc.contributor | Departament de Salut |
| dc.contributor.author | Juliachs-Petit, Elena |
| dc.contributor.author | Ardèvol-Ferrer, Elisabeth |
| dc.contributor.author | Armengol-Gili, Sebastià |
| dc.contributor.author | Badia-del-Romero, Joan Carles |
| dc.contributor.author | Bengochea-Buonamisis, Anna M |
| dc.contributor.author | Bonet-Alarcon, Cristina |
| dc.contributor.author | del-Campo-Sabán, Montse |
| dc.contributor.author | Dilme-Martos, Marta |
| dc.contributor.author | Ferrer-Fernández, Irene |
| dc.contributor.author | Fuentes-Pérez, Eva |
| dc.contributor.author | Lladós-Miró, Olga |
| dc.contributor.author | Madrenys-i-Brunet, Maria Neus |
| dc.contributor.author | Masso-Tamayo, Irene |
| dc.contributor.author | Miguélez-Arrizado, María Jesús |
| dc.contributor.author | Ramírez-Bonay, Neus |
| dc.contributor.author | Ruiz-Delgado, Ana Elsa |
| dc.contributor.author | Sabaté-Pes, Lídia |
| dc.contributor.author | Sancho-Solé, M. Mercè |
| dc.contributor.author | Sanllehy-Campoy, Esmaragda |
| dc.contributor.author | Serres-Provinciale, Meritxell |
| dc.contributor.author | Sureda-Solà, Emma |
| dc.contributor.author | Trabado Maciá, Verònica |
| dc.contributor.author | Tarancón-Garcia, M. Lluïsa |
| dc.contributor.author | Terrades-Cama, Joana |
| dc.contributor.author | Tortadès-Baucells, Montse |
| dc.date.accessioned | 2024-02-26T07:53:43Z |
| dc.date.available | 2024-02-26T07:53:43Z |
| dc.date.issued | 2023-11-30 |
| dc.identifier.citation | Juliachs Petit E, Ardèvol Ferrer E, Armengol Gili S, Badia-del-Romero JC, Bengochea Buonamisis AM, Bonet Alarcón C, et al. Complements alimentaris: control oficial; guia. Barcelona: Agència de Salut Pública de Catalunya; 2023. (Gestió del Coneixement; 2022-2023). |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11351/11114 |
| dc.description | Food supplements; Official control; Guide; Food safety |
| dc.description.abstract | This publication, prepared by a Community of Practice (CoP), aims to give an overview of the official control of food supplements in Catalonia by compiling the different regulatory and documentary sources, with the main purpose of having a support tool for the staff of the Public Health Agency of Catalonia, the Public Health Agency of Barcelona and other administrations and professionals in the sector.
Furthermore, with the preparation of this Guide we want to help understand what food supplements are and make known what public administrations do to control and maintain food safety.
The document is structured in several sections, which include the registration in the health registry of companies that market food supplements and the official control, the notification of these supplements and the applicable regulations, while continuing to delve into aspects related to the composition, the packaging, labeling, contaminants and microbiological criteria.
This Guide is complemented by another Annex document with reference tables to identify the ingredients involved in the composition of food supplements and a protocol for labeling review. |
| dc.language.iso | cat |
| dc.publisher | Agència de Salut Pública de Catalunya |
| dc.relation.ispartofseries | Gestió del Coneixement;2022-2023 |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
| dc.source | Scientia |
| dc.subject | Suplements nutritius |
| dc.subject.mesh | Dietary Supplements |
| dc.title | Complements alimentaris: control oficial; guia |
| dc.type | info:eu-repo/semantics/report |
| dc.identifier.doi | 10.62727/DSalut.ASPC/11114 |
| dc.subject.decs | suplementos dietéticos |
| dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| dc.audience | Professionals |
| dc.contributor.authoraffiliation | [Juliachs Petit E, Ardèvol Ferrer E, Badia-del-Romero JC, Bonet Alarcón C, del Campo Sabán M] Servei de Salut Pública al Baix Llobregat, Subdirecció Regional de Barcelona, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Armengol Gili S, Fuentes Pérez E, Serres Provinciale M] Subdirecció Regional del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Tarragona, Spain. [Bengochea Buonamisis AM, Dilme Martos M, Madrenys i Brunet MN, Terrades Cama] Subdirecció Regional de Girona, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Girona, Spain. [Ferrer Fernández I, Ruiz Delgado AE] Servei de Control Alimentari i Programes, Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Barcelona, Spain. [Lladós Miró O, Ramírez Bonay N] Servei de Vigilància, Control Alimentari i Alertes, Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Masso Tamayo I, Sureda Sola E] Servei de Salut Pública a Girona Sud, Subdirecció Regional de Girona, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Girona, Spain. [Miguélez Arrizado MJ, Sanllehy Campoy E] Servei de Registres i Censos, Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Sabaté Pes L, Tortadès Baucells M] Subdirecció Regional de Barcelona, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Sancho Solé M, Tarancón Garcia ML] Subdirecció Regional de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Lleida, Spain. [Trabado Macía V] Servei de Control Alimentari i Mercats Centrals, Direcció de Seguretat Alimentària, Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Barcelona, Spain |
| dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess |