dc.contributor | Departament de Salut |
dc.contributor.author | Diego, Laura |
dc.contributor.author | Robert, Laia |
dc.date.accessioned | 2018-06-21T11:33:22Z |
dc.date.available | 2018-06-21T11:33:22Z |
dc.date.issued | 2017-09 |
dc.identifier.citation | Diego L, Robert L. Quan els excipients poden ser causa de problemes: recomanacions i consideracions davant un pacient amb necessitats especials. Butll Inf Ter. 2017 Set;28(8):59-65. |
dc.identifier.issn | 1579-9441 |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11351/3564 |
dc.description | Excipients; Intolerància; Al·lèrgies |
dc.description.abstract | Els excipients són substàncies inertes i sense acció terapèutica, però necessàries per a la fabricació dels medicaments. Tot i que generalment són innocus, alguns poden provocar efectes no desitjats en pacients amb determinades al·lèrgies o intoleràncies. Per aquest motiu, la normativa vigent estableix quins són els excipients de declaració obligatòria i la informació que s’ha d’incloure en el prospecte i la fitxa tècnica del producte.
La lactosa és un excipient àmpliament utilitzat com a agent de compressió directa, aglutinant i diluent per a càpsules i comprimits. En la majoria dels pacients amb intolerància a la lactosa és poc probable que la lactosa dels medicaments comporti símptomes gastrointestinals greus, però en casos d’intolerància es recomana utilitzar formulacions diferents, canviar de via d’administració, utilitzar un medicament alternatiu sense lactosa o canviar de principi actiu.
A banda de la intolerància a la lactosa, altres exemples de situacions clíniques relacionades amb els excipients que cal tenir en consideració són: el gluten en pacients amb malaltia celíaca; l’oli de cacauet i l’oli de soja i les possibles reaccions al·lèrgiques; l’ús de vacunes en pacients amb al·lèrgia a la proteïna de l’ou;
els efectes adversos d’alguns colorants i conservants; els hidrats de carboni en pacients amb dieta cetogènica; l’etanol i el risc d’intoxicació etílica, i l’ús d’excipients d’origen animal en pacients amb determinades creences culturals o religioses. |
dc.language.iso | cat |
dc.publisher | Departament de Salut |
dc.publisher | Servei Català de la Salut |
dc.relation.ispartofseries | Butlletí d'informació terapèutica;28(8) |
dc.rights | Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/ |
dc.source | Scientia |
dc.subject | Excipients |
dc.subject | Intolerància a la lactosa |
dc.subject | Al·lèrgia |
dc.subject.mesh | Excipients |
dc.subject.mesh | Lactose Intolerance |
dc.subject.mesh | Allergy and Immunology |
dc.title | Quan els excipients poden ser causa de problemes: recomanacions i consideracions davant un pacient amb necessitats especials |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article |
dc.subject.decs | excipientes |
dc.subject.decs | intolerancia a la lactosa |
dc.subject.decs | alergia e inmunología |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.audience | Professionals |
dc.contributor.authoraffiliation | Centre d'Informació de Medicaments de Catalunya (CedimCat), Barcelona, Spain |
dc.rights.accessrights | info:eu-repo/semantics/openAccess |