Torna al Registre Simple

 
dc.contributorDepartament de Salut
dc.contributor.authorMontoya-de Manuel-Rimbau, Agnès
dc.contributor.authorMolina-Nadal, Andrea
dc.contributor.authorPando-Navarro, Thais de
dc.date.accessioned2022-01-20T14:02:12Z
dc.date.available2022-01-20T14:02:12Z
dc.date.issued2021-07
dc.identifier.citationMontoya i de Manuel-Rimbau A, Molina Nadal A, de Pando Navarro T. Preguntes freqüents sobre l'ús de la vitamina D. Butll Inf Ter. 2021 Juliol:32(06):39-47.
dc.identifier.issn1579-9441
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11351/6850
dc.descriptionVitamina D; Colecalciferol; Calcifediol; Suplementació; Dèficit
dc.description.abstractLa vitamina D és un nutrient amb múltiples funcions que té un paper imprescindible en la regulació de l’homeòstasi del calci i del fòsfor. S’obté principalment a través de la síntesi cutània mitjançant la radiació solar. El dèficit mantingut de vitamina D pot provocar defectes de la mineralització esquelètica, que pot conduir en els casos més greus a un raquitisme en infants o a una osteomalàcia en adults. Existeixen diversos factors de risc associats al dèficit de vitamina D, entre els quals destaquen una exposició solar baixa o l’envelliment. El metabòlit més estable que reflecteix l’estatus de vitamina D d’una persona és la 25-hidroxivitamina D, la qual pot determinar-se en sèrum. Existeix, però, una variabilitat analítica elevada, més acusada en alguns mètodes que en altres, i que cal tenir en compte a l’hora d’interpretar els resultats. Els nivells considerats òptims de 25-hidroxivitamina D són encara motiu de controvèrsia i no hi ha un consens clar sobre a partir de quin valor cal suplementar. Es recomana que la determinació sèrica d’aquests nivells es faci en pacients amb símptomes o signes de deficiència, o en aquells que pertanyin a grups amb risc de dèficit. Per a la suplementació de vitamina D, el més habitual és emprar colecalciferol o calcifediol d’administració oral. L’elecció del fàrmac, la forma farmacèutica i la pauta depenen de la causa i la magnitud del dèficit, de les comorbiditats i de les preferències dels pacients. Diferents publicacions han suggerit l’associació entre el dèficit de 25-hidroxivitamina D i patologies com la diabetis, algunes malalties autoimmunes, les malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i la COVID-19, entre d’altres. No obstant això, no hi ha evidència per recomanar la suplementació amb vitamina D en aquests pacients atès que els assaigs clínics que analitzen l’efecte d’aquesta suplementació no són positius de forma concloent.
dc.language.isocat
dc.language.isospa
dc.publisherServei Català de la Salut
dc.relation.ispartofseriesButlletí d'informació terapèutica;32(6)
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceScientia
dc.subjectVitamina D
dc.subjectAvitaminosi D
dc.subject.meshVitamin D
dc.subject.meshVitamin D Deficiency
dc.titlePreguntes freqüents sobre l'ús de la vitamina D
dc.title.alternativePreguntas frecuentes sobre el uso de la vitamina D
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.subject.decsvitamina D
dc.subject.decsdeficiencia de vitamina D
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.audienceProfessionals
dc.contributor.authoraffiliation[Montoya i de Manuel-Rimbau A, Molina Nadal A] Divisió d’Ús Racional del Medicament, Gerència del Medicament, Servei Català de la Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [de Pando Navarro T] Divisió de Prestacions Farmacèutiques, Gerència del Medicament, Servei Català de la Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess


Fitxers en aquest element

Thumbnail
Thumbnail

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Torna al Registre Simple