Resum
La prevenció de la triquinosi es basa tant en les condicions de bioseguretat en la cria i l’engreix dels animals com en el control adequat dels porcs i els cavalls sacrificats, així com els porcs senglars destinats al consum humà. Un altre aspecte que s’ha de remarcar és que la carn importada d’animals salvatges presenta més risc de transmissió de la malaltia, per la qual cosa és recomanable consumir-la després d’un tractament tèrmic que inactivi les larves del paràsit.
La necessitat d’organitzar el control oficial que s’ha d’exercir sobre els operadors d’empresa
alimentària en cadascuna de les etapes i activitats, s’ha concretat en l’aprovació d’aquest Protocol que recull els aspectes més destacats de salut pública, i s’hi inclouen les previsions legals de la comercialització per al consum humà de la caça, sigui quin sigui l’àmbit de consum de la carn. La normativa comunitària i el Pla nacional de contingència contra la triquina del Ministeri de Sanitat conformen el marc de referència a partir del qual s’han de desplegar les actuacions corresponents a Catalunya. Així doncs, aquest Protocol concreta les actuacions que s’han de dur a terme en cas d’obtenir resultats positius en la detecció de triquines en els animals sensibles.
Aquest Protocol s’adreça com a instrucció als veterinaris oficials de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i com a orientació a la resta de veterinaris que fan control sanitari de triquines a la carn. És aplicable a les següents espècies animals que es destinen al consum humà: els porcins domèstics, el porc senglar i els solípedes domèstics. La resta d’animals domèstics alimentats amb matèries adequades o pinsos produïts amb un control del procés de producció adequat no estan exposades a la infestació de triquines.
Paraules clau
Triquinosi; Control sanitari; Carn
Citació recomanada
Secretaria de Salut Pública Servei de Veterinària Control Oficial Alimentari i Exportació. Protocol d’actuacions de control de la triquinosi. Barcelona: Secretaria de Salut Pública de Catalunya; 2017.
Audiència
Professionals
Empreu aquest identificador per citar i/o enllaçar aquest document
https://hdl.handle.net/11351/3314Aquest element apareix a les col·leccions següents
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element: